editie#4 Congolisation in Pianofabriek

Publicatiedatum: 
Donderdag, 7 februari 2019 - 02:36

      

editie#4 Congolisation in Pianofabriek

Bijna 60 jaar zijn versteken sinds de onafhankelijkheid van Congo. Wat is er overgebleven van de bruisende enrgie van de festiviteiten in verband met de 50-jarige onafhankelijkheid bijna 10 jaar later? 

Via CONGOLISATION wil men de aandacht vestigen op de Congolese en Afrikaanse diaspora. Dit is een blik vanuit de diversiteit, en niet op diversiteit. Die laatste kijk komt vaak voor in de tastbare symbolen van de relatie tussen Afrika en België. Maar wie anders dan de mensen van de diaspora kunnen een rol spelen als tussenpersoon en aan de basis staan van een cultuur die verandert doorheen de tijd en via allerlei ontmoetingen?

Als je deel bent van de diaspora, ben je een kruispunt, een brug tussen verschillende culturen, die nieuwe visies en positioneringen ten opzichte van de wereld toelaat.

Overtuigd van het nut van cultuur in de evolutie en emancipatie van onze denkwijzen. We moeten de verbeelding stimuleren om over een toekomst te kunnen dromen. Het doel is hier om zowel de Congolese cultuur als de Afrikaanse cultuur te valoriseren, niet alleen door naar het verleden te kijken, maar ook door nieuwe creaties die verankerd zijn in het heden en die zeker de toekomst zullen beïnvloeden.

Dit is de reden waarom we alleen het artistieke werk belichten van kunstenaars van de Congolese en Afrikaanse diaspora of uit België die een band hebben met Congo en Afrika. Het festival wil een plek zijn waar diversiteit in al zijn aspecten geuit kan worden en artistieke uitwisselingen kunnen plaatsvinden. We hopen dat de 4e editie van deze jaarlijkse bijeenkomst deze Belgische kunstenaars zal toelaten elkaar te ontmoeten, te inspireren, zich open te stellen voor de wereld, maar vooral om meer zichtbaar te zijn in het nationale en internationale culturele landschap.

Congolisation loopt van 7 t.e.m. 10 februari in Gemeenschapscentrum Pianofabriek. 

Check het programma hier!

Georganiseerd door Pianofabriek Citylab, KVS, Kunstencentrum Vooruit en Tarmac.