Een bruisend online Ideeënfestival voor een groen en solidair N-O-H/Mutsaard

Publicatiedatum: 
Donderdag, 1 oktober 2020 - 04:01

De participatieve burgerbegroting voor N-O-H.

Burgerbegroting N-O-H

Een bruisend online Ideeënfestival voor een groen en solidair N-O-H/Mutsaard

9 uur lang bleven ze aan hun scherm gekluisterd, de deelnemers en de ideeëndragers van de burgerbegroting NOH/Mutsaard. Heel de dag gaven ze het beste van zichzelf, voor hun buurt. Resultaat: 11 concrete projecten die van Neder-Over-Heembeek een solidaire, groene wijk zullen maken!

 

Na het startschot van de Schepen Arnaud Pinxteren gaf het College uitleg over de 3 hoofdthema’s van de burgerbegroting en de niet-weerhouden ideeën. Op vlak van sociale cohesie, mobiliteit en groene ruimtes zijn namelijk al heel wat projecten in uitvoering. Andere zijn technisch niet haalbaar of behoren niet tot de bevoegdheid van de Stad. De deelnemers konden al hun vragen stellen aan de aanwezige schepenen.

 

Na deze verrijkende en inspirerende dialoog begon het echte werk. In kleine groepjes en onder begeleiding van professionele facilitatoren gingen de deelnemers aan de slag om de ideeën om te zetten in concrete projecten. Dankzij de online tool Miro konden er post-its en flipcharts vol geschreven worden en ontbrak het niet aan visuele ondersteuning voor iedereen. Ook collega’s van de stadsdiensten waren aanwezig in verschillende workshops om hun advies te geven of kritische vragen te stellen.

 

En ‘saving the best for last’, kwam het leukste deel op het einde van de dag. Elk groepje bereidde een pitch voor: in 100 seconden presenteerden ze hun project aan de andere festivalgangers. Aan inspiratie en creativiteit geen gebrek bij de Heembekenaren, wat leidde tot hilariteit en groot amusement van iedereen! Ondertussen waren alle schepenen ook toegetreden tot het virtuele festival en konden ze mee genieten van dit vermakelijke gedeelte. Ze waren onder de indruk en erg enthousiast over alle uitgewerkte projecten. Hun feedback gaf nog extra motivatie aan het hele project: “Waauw, zo wordt NOH binnenkort de nieuwe hippe groene wijk!”.

 

Deelnemers, ideeëndragers, facilitators, collega’s van de stadsdiensten, het Schepencollege en de organisatoren waren het unaniem eens: het was een lange en intense dag, maar wel één die heel positief, constructief, doelgericht en motiverend is geweest voor iedereen. Alle 11 projecten kunnen nu echt in realiteit worden omgezet, dankzij het engagement en de inzet van toegewijde Heembekenaren.
Binnenkort kan ook jij de projecten in detail ontdekken. Breng vanaf 12 oktober je stem uit via www.brusselsamen.be.

 

Auteur: Eva Vervecken