Vrouwenlente Kick Off: een vooruitblik

Publicatiedatum: 
Vrijdag, 14 februari 2020 - 11:08

Op 6 maart host GC Nohva de feestelijke Kick Off van de Vrouwenlente 2020! Samen met R'Himo, een van de medeorganisators, blikken we vooruit naar deze heugelijke dag.

Vrouwenlente 2020

Vrouwenlente in Nohva
La Femme d’ici et d’Ailleurs / Vrouw van hier en ginder

Zet alvast 6 maart in uw agenda want in Nohva gaat dan de Vrouwenlente van start! De vierde editie van Vrouwenlente telt dit jaar negentwintig partners en tracht opnieuw een stem te geven aan de vrouw. Inspirerende vrouwen uit Brussel en ver daarbuiten selecteerden films, expo’s, theater, concerten, debatten en workshops om de stem van de vrouw te versterken.

 

Om wat meer te weten te komen over de vrouwenlente die als titel ‘Speak up’ heeft, spraken we af met R’himo Assecoum. Zij biedt expertise en ondersteuning met Femma Quartier. Al 22 jaar zorgt ze ervoor dat maatschappelijk kwetsbare vrouwen en etnische culturele minderheden versterkt worden in hun vrouw/mens zijn. Ze probeert met Femma Quartier op lokaal vlak een ruimte te creëren voor empowerment en zelfreflectie. De gevoelens van onmacht probeert ze te collectiviseren door tijdens verschillende ontmoetingsmomenten vrouwen samen te brengen.

 

Vrouwenlente is een verlengde op bovenlokaal niveau van het dagelijkse maatschappelijk werk in de wijk. Het festival creëert door de vele partners extra mogelijkheden, waardoor vrouwen een stem op grotere schaal krijgen. Belangrijk ook is dat vrouwen uit sociaal isolement kunnen treden door via het festival de kans grijpen om te netwerken. Vrouwenlente probeert de patriarchale samenleving te doorbreken en vrijheid te creëren op gebied van rolverdelingen en machtsverhoudingen. Mannen en vrouwen hebben elkaar nodig, maar beiden dienen recht te hebben tot vrije keuzes, die gerespecteerd dienen te worden.
Femmes d’ici et d’ailleurs

 

Tijdens de kick-off ligt de focus op een inclusieve samenleving. Dankzij meertalige activiteiten voelen deelnemers van verschillende generaties en origines zich welkom. Deelnemers kunnen op deze manier gedachten uitwisselen en elkaar versterken door inzichten te krijgen in elkaars situaties. De kick-off zet aan tot nadenken, maar biedt ook ruimte voor ontspanning en animatie.
Op het programma staan talrijke activiteiten die iedere vrouw een stem geeft. Zo organiseren we van een interactieve expo over de rol van de vrouw in verschillende culturen. De expositie geeft aan de hand van dagelijkse voorwerpen een uniek zicht op een wisselend beeld van de positie van de vrouw. We worden aangezet tot het in dialoog treden met een onbekende. Talrijke linken kunnen gelegd worden tussen elkaars leefwereld. De vrouwen en de bezoekers worden gestimuleerd tot zelfreflectie.
Om de avond nog wat extra kracht te geven, treedt performer en choreografe Wan Lun Yu op met een performance over het verzet van de vrouw in de westerse kunstgeschiedenis. Verwacht een intelligente uiteenzetting over de machtsrelaties in de kunst tussen man en vrouw, kunstenaar en model en model en publiek.

 

Nog een aanrader! De Afrikaanse dame Yao Ussifou, leadzangeres van Nonkel Tony geeft de toon aan tijdens het zingen van een collectief openingslied. Warm je stembanden dus maar al op! Daarna treedt de roze damesgroep ‘Pas Ce Soir Cherie!’ op met muzikanten uit alle hoeken van Brussel. Samen creëren ze een plek waar feest en plezier overheersen! Als knallende afsluiter wordt het feestje verdergezet tijdens de vrouwenfuif door DJ Mo. Enkel vrouwen mogen genieten van de wereldse muziek waar alle remmen mogen losgaan!

 

Doorlopend kunnen we in Lendrik genieten van de overheerlijke foodmarket met wereldse gerechten. Afrikaanse beignets, Italiaanse pizza’s, Belgische aperitiefhapjes zijn aanwezig, kom smullen van deze heerlijke gerechten.
Om de kick-off zo toegankelijk mogelijk te maken, kunnen de kleinsten ook genieten van animatie. Kinderen van 3-9 jaar knutselen rond het thema van de rol van de vrouw. Tijdens Let’s Dance (6+) dansen ze doorheen verschillende culturen. Een ware ontdekkingstocht! Met Versailles Bioty gaan kinderen aan de hand van eetbare plasticine op zoek naar biologische alternatieven voor cosmetica.

 

Vergeet zeker ook geen souvenir mee te nemen van onze Kick-off! Zo kun je mooie Oosterse Henna op je handen en armen laten schilderen of een selfie nemen vanop dit uniek festival. Say Cheese!
Tijdens de vrijdagen van maart en op de internationale vrouwendag van 8 maart, wordt de Vrouwenlente verdergezet. Taboes en vrouwenrechten worden besproken, vrouwen krijgen een stem. De kick-off is toegankelijk voor jong en oud, man en vrouw, blank en gekleurd. Wees welkom!

 

Voor meer info over Vrouwenlente: https://vrouwenlente.brussels/