Erfgoed

Een korte geschiedenis

Neder-Over-Heembeek is een bruisende deelgemeente van Brussel. In 1813 werd ze een zelfstandige gemeente door de fusie van de toenmalige gemeenten Over-Heembeek en Neder-Heembeek.

De gemeente zou ruim 100 jaar zelfstandig blijven totdat ze in 1921 opgenomen werd bij de stad Brussel. De reden voor de aanhechting van Laken, Haren en Heembeek was "Bruxelles Port de Mer": de creatie van een Brusselse zeehaven aan het Kanaal Van Willebroek.

Vandaag is Neder-Over-Heembeek een bruisende gemeente met veel boeiende contrasten en gezichten. Je ontdekt er niet alleen een suburbaan woongebied met hoog- en laagbouw, maar ook een veelheid aan landelijke groene plekjes tot de industriezone langs het kanaal. 

 

Erfgoedbank 

De Erfgoedbank van Heembeek-Mutsaard is het digitaal archief dat het leven van Brusselaars vroeger (en niet zo lang geleden) archiveert. Je vindt er foto's, prentkaarten, filmpjes en objecten ouder dan 20 jaar. 

Snuister door het archief.

Erfgoedcafé

Heb jij nog oude foto's, postkaarten en verhalen liggen die je wil bijdragen aan de erfgoedbank? Zin om te grasduinen in de geschiedenis van je familie, wijk of stad? Maak dan een afspraak met de vrijwilligers van de erfgoedbank.

Publicaties

Wil je meer weten over de (volks)geschiedenis van Heembeek?

Neem een kijkje bij onze publicaties.