Veelgestelde vragen

INSCHRIJVINGEN

 • Er zijn gratis en betalende activiteiten. 

 • Je vindt de prijs van de activiteit op onze website en in onze brochures en flyers.  

 • Brusselaar met beperkte financiële middelen? Je kunt genieten van een verlaagde prijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Lees er meer over op de website van Paspartoe of vraag ernaar aan ons onthaal. 

 • Sommige activiteiten hebben een korting voor 2de of 3de kind. Dit zijn alle kinderactiviteiten georganiseerd door GC Nohva. 

 • Ketjes club 

 • Multisport mini en maxi 

 • Sport met (groot)ouders 

 • Schrijf je meerdere kinderen in dan krijg je 20 procent korting bij het tweede kind.  

Inschrijven via onze website kan via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de activiteit. Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Kom dan naar het onthaal van het gemeenschapscentrum. Je vindt onze openingsuren hier. Je kan niet telefonisch inschrijven. 

Ja, onze collega’s van het onthaal schrijven je graag in. 

Je kan cash betalen, of met je bankkaart (bancontact), Visa of Mastercard. Schrijf je online in? Dan betaal je via de website ‘https://tickets.vgc.be’ met je bankkaart (bancontact), Visa en Mastercard. 

Ja. Met een Paspartoe tegen kansentarief krijg je korting op onze activiteiten. Kom naar ons onthaal om een gratis Paspartoe tegen kansentarief aan te maken. Je toont aan dat je recht hebt op het kansentarief door een van deze documenten te tonen:  

 • Attest of klevertje van het ziekenfonds (recht op verhoogde tegemoetkoming) 

 • Of: Attest van een organisatie budgetbeheer, van een collectieve schuldbemiddelaar of van het OCMW of een vonnis of een verklaring van een schuldbemiddelaar 

 • Of een voucher van een organisatie erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie 

Nee. Activiteiten worden georganiseerd voor een specifieke leeftijdsgroep. We maken geen uitzonderingen voor kinderen die te jong zijn. 

Cursussen: 

De inschrijvingen voor cursussen starten eind juni. Via onze nieuwsbrief en sociale media blijf je op de hoogte van de exacte data (link nog toevoegen). Als er nog plaats is, kan jij of je kind nog later tijdens het schooljaar starten. Dat kan niet bij alle cursussen.   

Speelweken: 

Er zijn jaarlijks 3 inschrijfmomenten voor de speelweken: 

 • De week na de kerstvakantie voor de speelweken van krokus en Pasen. 

 • De week na de paasvakantie voor de speelweken van de zomervakantie. - Een moment in juni voor het volgend schooljaar 

 • De week na de zomervakantie voor de speelweken van de herfst- en wintervakantie. 

De exacte inschrijfdatum vind je in onze nieuwsbrief, website, sociale media (voeg hier de links toe) en in onze brochures. 

GC Nohva organiseert enkel speelweken in de paas- en zomervakantie. 

ALGEMEEN

Ja, wij zamelen graag materiaal in gedurende specifieke inzamelacties, hou hiervoor onze sociale media in de gaten. :  

 

 

Ja, In de toiletten is een luiertafel aanwezig. Wil je een papje of een flesje opwarmen? Vraag dit even aan onze onthaalmedewerker.

Honden aan de leiband zijn toegelaten in het gebouw.

Wij houden alle gevonden voorwerpen zonder houdbaarheidsdatum maximaal één maand bij. Ben je iets kwijt? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren.
Opgelet: het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal. 

Jazeker!  

Wij organiseren verschillende sportlessen tijdens het jaar. Tijdens de schoolvakanties zijn er regelmatig sportweken voor kinderen. Het volledige overzicht vind je op onze activiteitenpagina.

SPEELWEKEN EN SPORTKAMPEN

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep. Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit zeker even na bij de verantwoordelijke of dit kan. 

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Geef ook kleding mee om buiten te kunnen sporten en spelen, zoals aangepaste schoenen, een trui en (regen)jas.  

Het is aangeraden om reservekledij mee te geven.  

Ja, geef een lunchpakket, drinkfles en gezonde tussendoortjes (tien- en vieruurtje) mee met je kind. Je krijgt een week op voorhand een e-mail met een lijstje wat nodig is.  

De activiteiten tijdens een speelweek zijn gevarieerd en aangepast aan de leeftijd van de kinderen.  
Het programma krijg je vooraf per mail en kan je bekijken op de welkomstmuur aan het onthaal. 

De dag is zo ingedeeld: 

 • 8.30 - 9.00 u.: opvang 

 • 9.00 - 12.00 u.: activiteiten 

 • 12.00 - 13.00 u.: middagpauze 

 • 13.00 - 16.00 u.: activiteiten 

 • 16.00 - 17.00 u.: opvang  

Ja, er is gratis opvang van 8.30  uur ’s morgens tot 17.00 uur ’s avonds. Verwittig ons voor 17u  indien je wegens omstandigheden niet op tijd aanwezig kan zijn.  

Kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen genieten van een verlaagde inschrijvingsprijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Via de website van Paspartoe of aan ons onthaal kom je er meer over te weten.  

Bij inschrijving van het 2de kind ontvang je 20 procent korting. 

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij een inschrijving voor speelweken. Hier vind je een overzicht voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.  

Wanneer je kind ziek is, kan je de speelweek annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via gcnohva@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug.

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug.  Stuur hiervoor een mail naar gcnohva@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de speelweek.  

Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de speelweek te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.  

Ja. Kinderen die deelnemen aan de speelweek moeten zindelijk zijn.  

Kinderen moeten Nederlands begrijpen en spreken om mee te kunnen doen, dat is in het belang van de kinderen en de begeleiding. 

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment. We reserveren plaatsen voor kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen via de Paspartoe tegen kansentarief.  

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling : 

 • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 

 • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.   

Meld het meteen aan een van onze collega’s. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten je kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken. 

Zonder schriftelijke toelating mogen kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ bij ‘naam van jouw kind’. Of je overhandigt een ondertekend briefje aan de collega aan het onthaal.

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling. 

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’. 

CURSUSSEN ALGEMEEN

De meeste cursussen starten eind september en eindigen half mei. De exacte start- en einddatum staan op onze website. We geven de data ook nog eens mee bij je inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen cursussen. 

Schrijf (je kind) toch in, dan komt je automatisch op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je (je kind) nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je inschrijving in orde. 

Of zoek een andere cursus op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

Wanneer jij ziek bent of je kind ziek is, kan je de cursus annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via gcnohva@vgc.be

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug.  Stuur hiervoor een mail naar gcnohva@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.

Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 5 inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.  

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven.  

Je krijgt 20 procent korting bij de inschrijving van je 2de kind. 

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling : 

 • Fiscaal attest: als je (je kind) inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 

 • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind je een overzicht van de compensaties. 

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.

Heeft je kind een beperking? Neem dan contact op met ons (voeg hier de link naar de contactpagina van jouw centra in) vooraleer je jouw kind inschrijft en we bekijken samen of en hoe het kan. 

CURSUSSEN VOOR KINDEREN

Nee, je zet je kind af aan het lokaal, maar je blijft niet aanwezig tijdens de activiteit. Zo vermijden we dat het kind en/of de lesgever (onbewuste) druk voelt om te presteren. Niet alle ouders kunnen aanwezig zijn en het is belangrijk dat alle kinderen die deelnemen aan een atelier zich gelijk voelen. We rekenen hiervoor op begrip van de ouders.  

Sommige cursussen organiseren toonmomenten waarop ouders en andere familieleden heel welkom zijn. 

Soms organiseren we ouder-kind cursussen, uiteraard ben je daar wél aanwezig .

Je bent welkom om te wachten in onze hal, bij het lokaal dienstencentrum of in de bibliotheek.

GC Nohva voorziet alsnog geen begeleiding van kinderen naar Lendrik. Kandidaten om dit samen te realiseren mogen zich melden bij het onthaal. Vanuit sommige scholen organiseren ouders zich, al dan niet in samenwerking met de school, om in groep naar activiteiten van GC Nohva te komen. Informeer je hierover bij de school van je kind. 

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep. Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit zeker even na bij de verantwoordelijke of dit kan. 

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus. 

Je kind brengt best een drinkfles mee. Voor activiteiten die langer dan 1 uur duren brengt je kind best ook een gezond tussendoortje mee. 

Als je kind specifieke materialen moet meebrengen, laten we je dat minstens een week op voorhand weten. 

Nee, er is geen opvang. Haal je kind stipt op na afloop van de cursus. 

Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.  

Kinderen moeten Nederlands begrijpen en spreken om mee te kunnen doen. Dat is in het belang van de kinderen en de begeleiding. 

Ja. Kinderen die deelnemen aan een cursus moeten zindelijk zijn.

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.   

Meld het meteen aan een van onze collega’s. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten jullie kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken. 

Zonder schriftelijke toelating mogen de kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’. 

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling. 

CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN

Voor sportieve cursussen draag je best sportkleding waarin je makkelijk kan bewegen en sportschoenen die geen strepen maken op de vloer. Voor creatieve cursussen draag je best kledij die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus per e-mail een week op voorhand. 

Voor sportieve cursussen breng je best een drinkfles mee. Als je specifieke materialen moet meebrengen, sturen we je dit via e-mail een week op voorhand. 

Heb je extra begeleiding of aangepaste infrastructuur nodig? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Via de websites www.n22.be en www.sportinbrussel.be vind je een groot deel van de Nederlandstalige activiteiten in Brussel. 

In sommige cursussen wel, andere niet. Via de taaliconen zie je welk niveau Nederlands nodig is.

Het onthaal van het centrum kan een verzekeringspapier opstellen. Vraag het aan je lesgever. Dat papier kan de dokter verder invullen. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten.